Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

7475 - Ali Borovalı. Ο Τούρκος φωτογράφος που συμμετέχει στην Έκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας

Άγιον Όρος: τόπος, λατρεία, βίος και πρόσωπα
Με ενθουσιασμό και ένταση ενδιαφέροντος και συμμετοχής συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: «Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»στους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου Νεδέλκου (Εγνατίας109) της Αγιορειτικής Εστίας.  Οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάζουν έργα τα οποία εκτίθενται στις ενότητες: «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα». Στο πλαίσιο αυτό η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει από σήμερα και για τις επόμενες τρεις Δευτέρες, τους φωτογράφους που συμμετέχουν στην εν λόγω Έκθεση. Πρώτος στη σειρά παρουσίασης ο Ali Borovali από την Τουρκία.


Ο Ali Borovalı γεννήθηκε το 1958 στην Κωνσταντινούπολη. Αφού αποφοίτησε από την σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, συνέχισε τις σπουδές του στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε σπουδές φωτογραφίας στη σχολή Motley στο διάστημα 1981-1984 και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MBA). Τα επόμενα χρόνια, η αναζήτησή του σε διάφορους ειδικούς τομείς της φωτογραφικής τέχνης τον οδήγησε στον τομέα του φωτορεπορτάζ.
Στα φωτορεπορτάζ του, ο κ. Borovalı προσπαθεί να αντιμετωπίζει με δημιουργική διάθεση την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον της. Οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες και τα άρθρα του αφορούν κυρίως μακρινούς και εξωτικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε γεωγραφικώς απομακρυσμένες περιοχές, ενώ τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα χρώματα που κυριαρχούν στη ζωή των ντόπιων, καθώς και τα ενδημικά είδη της άγριας πανίδας. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά εθνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και σε ειδικά περιοδικά που ασχολούνται με τη γεωγραφία, τα ταξίδια και τη μόδα, όπως, μεταξύ άλλων, τα εξής: Atlas, National Geographic Traveler, GEO, Discovery Magazine, Le Monde2, Elle, Marie Claire, Skylife, Maison Française.
Ως ανεξάρτητος συνεργάτης, ο κ. Borovalı υλοποιεί ειδικά έργα, ταξιδεύει πολύ, συμμετέχει σε συνέδρια, εργαστήρια και προβολές, ενώ συμμετέχει ενεργά σε φωτογραφικές εκδηλώσεις και διεθνή φεστιβάλ. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και του έχουν απονεμηθεί αρκετές διακρίσεις, μεταξύ δε αυτών περιλαμβάνονται το σημαντικό βραβείο της Fujifilm με την επωνυμία EuroFuji Award/Turkey, Press Photographer of the Year (1997), το News Photographer of the Year (1997) και το Pamukbank (1998), καθώς και το υψηλού κύρους Barutcu Cup (1999) που απονέμεται αποκλειστικά σε καλλιτέχνες οι οποίοι επιδεικνύουν επί τρία συνεχόμενα έτη εξαιρετικές επιδόσεις.
Εκτός από τις πολυάριθμες εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Τουρκία, έργα του έχει επίσης εκθέσει στη μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας στον κόσμο, τη Photokina στην Κολωνία (1998), καθώς και στην Ελλάδα (2001, 2002), τη Βουλγαρία (2002), το φεστιβάλ Visa Pour L’Image στο Perpignan της Γαλλίας (2004) και το FotoArt Festival, στην Πολωνία (2005). Προτάθηκε ως υποψήφιος για το βραβείο European Press Photographer of the Year (1998) και εκπροσώπησε επιτυχώς την Τουρκία στη διεθνή έκθεση φωτογραφίας FIAP (1996), στην έκθεση Fujifilm Europress Photo Exhibition (1998) και στο έργο Aspects of Balkan Photography, το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη (2001). Βιβλία του Ali Borovali έχουν εκδώσει ο εκδοτικός οίκος Antartist (Τουρκία), και οι εκδόσεις «Μίλητος» και «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη» (Ελλάδα).
Πληροφορίες: Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Ιανουαρίου 2016.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 09:00 – 16:00 Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 09:00 – 20:00 Σάββατο: 09:00 – 14:00.
Για πληροφορίες σχετικά με οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο της Αγιορειτικής Εστίας: 2310 263308.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου